Cynamonowo-czekoladowe

cc_05Zaczęło się od cudownie pachnącego masła kakaowego. Aż spróbowałam, jak smakuje. Paskudnie, po prostu tłuszcz. cc_02 Ale kupiłam je z myślą o mydle i smak nie ma tu nic do rzeczy. Chciałam połączyć je z czymś, co pasuje do zapachu i koloru kakao, padło na cynamon.

Dawno, dawno temu nastawiłam macerat z lasek cynamonu. Zalałam je oliwą pomace, mieszałam dwa razy dziennie, potem już nie. A one oddawały oliwie swoje dobroci i czekały, aż je wykorzystam. Wykorzystałam połowę w tym mydle, druga czeka. cc_01

Receptura:
500 g – oliwa pomace (w tym 250 g macerat z lasek cynamonu)
150 g – olej ryżowy
50 g – olej rycynowy
300 g – olej kokosowy
150 g – masło kakaowe
150 g – masło shea
20 g – kakao (jak najciemniejsze)
10 g – mielony cynamon (w mydle będzie lekko drapać)
20 g – biała glinka kaolinowa
2,5 ml – mak (w mydle będzie lekko drapać)
179 g – NaOH
380 g – woda demineralizowana
6 ml – cynamonowy olejek eteryczny
olej migdałowy do rozprowadzenia suchych składników

  1. Zaczynamy od zrobienia maceratu, jeśli go nie macie, róbcie na samej oliwie pomace.
  2. Odważamy składniki, nastawiamy tłuszcze twarde do rozpuszczenia, po rozpuszczeniu studzimy do temperatury pokojowej
  3. Przygotowujemy ług, studzimy do temperatury pokojowej
  4. Suche składniki – kakao, cynamon, białą glinkę – rozprowadzamy olejem migdałowym tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ten olej da dodatkowe przetłuszczenie. Oczywiście nie wiem, czy to właśnie ten olej nie zmydli się do końca, to może być każdy inny tłuszcz użyty w tym mydle. cc_03
  5. Łączymy tłuszcze twarde i miękkie
  6. Dodajemy ług, chwile mieszamy łopatką, bardzo krótko blendujemy.
  7. Rozlewamy masę do pojemników z cynamonem, glinką i kakaem w równych częściach.
  8. Zaczynamy od kakaowej. Dodajemy 2 ml olejku cynamonowego, blendujemy do uzyskania śladu, wylewamy do formy, wyrównujemy.
  9. Podobnie postępujemy z masą cynamonową, po zblendowaniu staramy się delikatnie po łopatce wylać na poprzednią masę, mnie się to wciąż nie udaje, moje warstwy nie są idealnie równe, ale jest coraz lepiej, staram się 🙂
  10. Do ostatniej masy przed wylaniem dodajemy mak, mieszamy łopatką. Wylewamy, wykładamy na wierzch, wyrównujemy, zdobimy lub nie. Udało mi się tym razem powstrzymać przed swirlami, podoba mi się jednokolorowy wierzch. cc_04
  11. Odstawiamy i sprawdzamy twardość. Mimo większej ilości wody, kroiłam po ok.  godzinach. Pieczątkę odbiłam tylko na jednej kostce, bo przy stemplowaniu zaczęła pękać.

cc_08

Na pewno to mydło powtórzę, jest sierpień, ale zimą będzie miło wziąć mydło o zapachu cynamonu pod prysznic, da wrażenia ciepła, kojarzy się też z czekoladą. To mydło na zimne szare dni. Zamiast maku można użyć mielonej kawy, wtedy do nazwa zmieni się na cynamonowo-czekoladowo-kawowe 🙂

To mydło mocno żelowało, góra lekko pękła. Możliwe, że wypukłość dolej warstwy jest tego efektem.

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Cynamonowo-czekoladowe

    • Jeśli zjełczeje, poznasz po zapachu. Ale nawet wtedy możesz go używać, zmydlij wierch i będzie ok. Mydło praktycznie nie ma terminu przydatności. Wytwórcy mydeł ręcznie robionych podają rok lub dwa lata, bo mają obowiązek ustalić termin przydatności. Ale i po tym terminie mydło jest dobre o ile nie zawiera dziwnych dodatków w dużych ilościach (pulp owocowych czy warzywnych, itp.)

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s